Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een nieuwe behandelmethode waarbij spieren worden aangeprikt. Deze methode wordt gebruikt om pijnklachten, ontstaan door triggerpoints, te verhelpen.

Wat is een triggerpoint?

Een actief triggerpoint is een verkrampt stukje in een spier, waarbij spiervezels in rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn, dan het omliggende gebied. Bij deze bundeltjes is de spierspanning hoger. Een triggerpoint wordt daarom in de volksmond ook een ‘spierknoop’ genoemd. Een triggerpoint geeft vaak herkenbare lokale en uitstralende pijn (referred pain) geeft. Dit kan zowel een pijn zijn die opkomt tijdens bewegingen of palpatie, maar ook spontane pijn. Vaak heeft een triggerpoint een herkenbaar pijn-patroon. Door deze patronen te herkennen, is vaak snel de bron van de pijn te lokaliseren. Ongeacht of deze zich ook daadwerkelijk op de plaats van de pijn bevind.

Wanneer een triggerpoint aangeprikt wordt, ontstaat er een kortdurend krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich weer. Het inbrengen van het naaldje voelt u nauwelijks. Na de behandeling kan er een gevoel van stijfheid en/of vermoeidheid ontstaan in het behandelde gebied. Dit kan enkele uren tot dagen aanhouden.